Clientii “schimba liniile” in advertising-ul indoor: Real-estate-ul a cazut, FMCG-ul si telecomul ii iau locul
Ierarhia advertiserilor indoor trece printr-o serie de schimbari evidente anul acesta, atat din cauza crizei, tradusa prin taieri de bugete sau disparitia lor, cat si prin schimbari operate la nivel de legislatie. Daca in 2008 imobiliarele, bancile sau segmentul auto erau in topul investitorilor indoor, anul acesta publicitarii mizeaza in primul rand pe FMCG si telecom.
“Daca in 2008 printre principalii advertiseri pe acest canal se numarau domenii ca auto FMCG, tutun, bancar sau real estate, in 2009 lucrurile s-au schimbat. Tutunul a disparut din cauza legislatiei, real estate-ul din cauza scaderii pietei, auto si banking se mentin, in timp ce pe FMCG remarcam o crestere, in special pe segmentul POS – puncte de vanzare”, a spus Razvan Marincoi, marketing manager in cadrul agentiei Brand Management.
“Ca top, FMCG – cosmetice si alimentare – vor fi de departe pe primul loc, urmate de industria telecomunicatiilor, internet, date, TV”, a adaugat acesta.
In ce priveste evolutia pietei anul acesta, jucatorii din indoor sunt destul de optimisti, preconizand crestere si in cel mai rau caz o stagnare. Insa criza nu i-a ocolit.
Daca in 2007, cand indoor-ul a ajuns la o valoare de piata de circa 4,5 milioane euro, se estima dublarea pietei pentru 2008, criza a redus mult din avantul pietei, pana la doar 15%.
“La finele anului 2008, criza si-a facut simtita prezenta. In indoor, ca si in celelalte medii, au fost clienti care au redus bugetele de campanii sau chiar le-au anulat, astfel ca ultimul trimestru a fost mult sub asteptari”, a explicat Razvan Constantinescu, general managerul SPM Indoor Division.
Anul trecut, valoarea indoorului a urcat la 5 milioan euro, este de parere reprezentantul Brand Management.
Estimarile Brand Management coincid cu cele ale Elevate, furnizor de servicii indoor care opereaza in lifturi.
“La acest moment nu ne putem pronunta asupra valorii intregului indoor in 2008. Intrucat nu s-au facut publice datele financiare pentru anul trecut, nu putem decat sa estimam ca va atinge aproximativ 5 milioane euro”, a precizat Andreea Brodocianu, sales manager Elevate.
Predictii pentru 2009: crestere de maxim 20%
Indoor-ul a reusit sa atraga in 2007 intre 1,5% si 2% din totalul cheltuielilor publicitare locale, cifrate in acel moment la 500 milioane euro. Ce procent a reusit sa-si insuseasca anul trecut din investitiile in publicitatate si cat cred jucatorii ca va atrage anul acesta?
“Indoor-ul are un potential important in acest an avand in vedere tendinta advertiserilor de a se apropia din ce in ce mai mult de consumator. In 2008, intre 2- 3% din totalul bugetelor de publicitate s-au orientat catre indoor, insa eu am convingerea ca in 2009 piata de indoor va mai castiga un procent sau doua”, a opinat Razvan Constantinescu, general managerul agentiei SPM Indoor Division.
In ceea ce priveste ritmul de crestere a pietei de indoor in 2009, jucatorii estimeaza un plus de pana la 20%.
“Consider ca 2009 va fi un an de confirmare a businessului, in conditiile vitrege care se anunta pe piata. Sunt insa optimist ca bugetele in aceasta zona vor creste cu pana la 20%, pentru ca marketerii isi indreapta bugetele catre publicitatea din imediata vecinatate a raftului, atingand o valoare maxima reala de circa 6 milioane”, a afirmat directorul de marketing al Brand Mnagement.
Directorul de vanzari al Elevate considera ca 2009 va fi un an de stabilizare pentru indoor.
“Cine va trece de incercarile anului 2009, va putea merge mai departe cu succes. Chiar daca nu putem ignora reducerea bugetelor de marketing , in acest context de criza clientii sunt tot mai atenti sa le directioneze cat mai targetat si apeleaza tot mai mult la campanii inovative”, a spus Brodocianu.
Semnal de alarma: criza afecteaza toti jucatorii, indiferent de volumul business-ului
Potrivit reprezentantilor Indoor Media, agentie parte a trustului Media Pro, criza va afecta toata media, indiferent de marimea agentiei.
‘Va fi o lupta a calitatii serviciului vs. pretul acestuia. Nu consideram ca numarul de angajati sau cifra de afaceri reprezinta un factor relevant in alegerile pe care companiile le fac cand doresc promovarea unui anumit produs. Orice companie, chiar si cele mici, vor reusi sa supravietuiasca daca vor oferi servicii de calitate la preturi competitive. Chiar in conditiile in care se reduc mult unele bugete de publicitate, advertiserii tin foarte mult la calitate”, au explicat oficialii Indoor Media.
Conform sefului SPM, cei care vor avea de pierdut anul acesta vor fi furnizorii inflexibili la doleantele clientilor.
“Solutiile anti criza pentru jucatorii din indoor ar fi o receptivitate mult mai mare la nevoile clientilor, creativitate si nu in ultimul rand o viziune de ansamblu asupra pietei si capacitatea de a veni in intampinarea clientilor”, a precizat Constantinescu.
Intre masurile de depasire a dificultatilor economice indicate de Elevate se numara consolidarea portofoliului de clienti existenti, atragerea unor noi clienti din alte domenii inca active sau care acum iau avant, gandirea unor campanii complexe, cu potential de “recall” mult mai mare si eficientizarea bugetelor, prin reduceri de costuri si cresterea productivitatii.
Creste nevoia de campanii eficiente si transparente
Potrivit lui Razvan Maricoi, directorul de marketing al Brand Management, in acest an locatiile indoor sunt setate astfel incat sa ofere un impact mai mare asupra targetului propus de client cu un cost de productie si implementare a campaniilor cat mai aproape de realitate.
“Consider ca transparenta in costuri este esentiala in aceasta perioada. Astfel, clientul trebuie sa cunoasca in detaliu costul campaniei si sa fie sigur ca alocarea bugetului propus are si un ecou in cifrele sale de vanzari”, a explicat Marincoi.
In acest sens, cladirile de birouri sunt un segment bine delimitat pentru target-ul medium-high, mall-urile si centrele de shopping vor comunica cel mai bine pe proiectele speciale de amploare prin care produsele promovate sa fie cat mai vizibile in mintea consumatorilor, iar publicitatea indoor in lanturile de hypermarket va cuprinde segmentul de mass-market, fiind ideala pentru firmele din FMCG.
“Indiferent ca suporturile sunt print sau digital, efectele publicitatii indoor vor fi decise de algoritmul strategiei de campanie. Aici intervine experienta si competenta operatorului de indoor, inclusiv capacitatea sa de audit concret a campaniei. Cu ghilimelele de rigoare, clientul nu are altceva de facut decat sa puna in balanta preturile, experienta, competenta si rezultatele preconizate si sa isi aleaga operatorul dorit”, a conchis Marincoi.
Alti jucatori care opereaza pe piata de indoor sunt companii ca Oops Media, Monopoly Media, Invent Media, Sugar Media sau Cassia Communications.
Sursa: http://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/clientii-schimba-liniile-in-advertising-ul-indoor-real-estate-ul-a-cazut-fmcg-ul-si-telecomul-ii-iau-locul-25518